Luovan yrittäjän hyvinvointi

Mitä hyvinvointi on?

Hyvinvointi on vähintäänkin sitä, että kokoajan ei väsytä ja vituta. Asiakkaat tai kollegat ei ärsytä tai työ tunnu pakkopullalta, jota pitää tehdä vaan rahan takia.

Silloin kun me voimme hyvin, me olemme innostuneita, nautimme muiden ihmisten seurasta ja saamme uusia ideoita. Meillä on kyky nähdä isoja kokonaisuuksia ja mahdollisuuksia pelkkien uhkakuvien sijaan. Ajatusmaailma on positiivisempi ja tällä on isoja vaikutuksia siihen miten me näemme itsemme ja toisemme, miltä meistä tuntuu ja miten me valitsemme toimia meidän arjessa.

Hyvinvoinnin vihollisia puolestaan on mm. kiire, stressi, omien tarpeiden ja arvojen vastainen elämä, heikko oman elämän johtaminen ja epäsäännölliset elintavat.

Erityisesti luovan yrittäjän on hyvä tiedostaa, että itsestä huolehtiminen on yhtä kuin sinun tärkeimmän työkalusi eli luovuuden suojelu.

Hyvinvointiin vaikuttavat asiat

Tarpeet

Meillä jokaisella on erilaisia tarpeita, jotka voidaan jakaa erilaisiin tärkeysjärjestyksiin. Tärkeimpiä tarpeita on esim. ruoka, juoma ja hengittäminen eli ne asiat, joita me fyysisesti tarvitsemme hengissä pysymiseen. Perustarpeisiin kuuluu myös erilaiset turvallisuuden tunnetta lisäävät asiat, kuten katto pään päällä, elämiseen käytettävä raha, terveys ja fyysinen turvallisuus.

On aika helvetin hankala alkaa miettiä visuaalisesti miellyttäviä kokonaisuuksia tai liiketoiminnan viemistä “nextille levelille”, jos joku näistä perustarpeista ei täyty. Silloin me olemme jatkuvasti selviytymismoodissa eikä meillä riitä kapasiteetti miettimään mitään liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä asioita.

Arvot

Arvot on suhteellisen pysyviä, arvokkaina ja tärkeinä pidettyjä käsityksiä, jotka on keskeinen osa minäkuvaa. Kun puhutaan oman näköisestä elämästä, voitaisiin myös käyttää termiä arvojen mukainen elämä. Toiselle ihmiselle eri asiat on tärkeämpiä kuin toiselle. Arvoja voi olla esimerkiksi perhe, luonto, oikeudenmukaisuus, valta, kauneus jne.

Arvot on sen verran merkityksellisiä juttuja, että niitä vastaan eläminen tuntuu pahalta. Kuvitellaan vaikka tilannetta, jossa perhettä arvostava tyyppi joutuu reissutöihin, luontoa rakastava työskentelee öljynporauslautalla tai terveyttä tärkeänä pitävä juo viinaa. Näissä on kyseessä selkeä arvo ristiriita eikä arki varmasti tunnu siltä omalta unelmaelämältä.

Epäsäännölliset elintavat

Epäsäännölliset elintavat ei välttämättä aina tarkoita rokkistaran elämäntyyliä tai mielikuvaa juopottelevasta taiteilijasta. Usein epäsäännöllisyys näkyy esimerkiksi univajeena, siinä ettei muista tai malta syödä tai siinä, että skipataan se kävelylenkki, koska seuraavan päivän design täytyy piirtää.

Fyysisesti epäsäännöllisyys voi näkyä ja tuntua kalvavana ahdistuksena, sydämentykytyksinä, selkäkipuina, kiloina vyötäröllä, väsymyksenä tai sairasteluna.

Stressi

Raha tai oikeastaan sen puute, on yksi yleisin stressiin liittyvä puheenaihe yrittäjien keskuudessa. Yksi tapa lievittää rahaan liittyvää stressiä on lisätä tietoisuutta. Laske auki oma budjetti, lisää siihen firman kulut, ja laske, paljonko myyntiä vuodessa täytyy vähintään tehdä. Koska isoja kokonaisuuksia on hankala hahmottaa, kannattaa vuosimyynti jakaa niillä kuukausilla, jolloin aiot työtä tehdä. Näin saat kuukausittaisen myyntitavoitteen. Tavoitetta voi pilkkoa vieläkin pienemmäksi laskemalla viikkotavoitteen. Omien raha-asioiden tuominen päivänvaloon muuttaa abstraktin huolen konkreettiseksi haasteeksi, jota on mahdollista mitata ja hallita.

Erityisesti luovalla yrittäjällä myös positiivinen stressi voi pitkällä aikavälillä vaikuttaa hyvinvointiin. Silloin kun työ on mielekästä ja sitä on paljon, voi työn imu viedä mennessään ja päivät venyä pitkiksi. Palautuminen on siis tärkeää, vaikka työ ei tuntuisikaan aina työltä.

Itsensä johtaminen

Yrittäjillä ei usein ole pomoa kertomassa, mitä pitäisi tehdä. On meidän omalla vastuulla, kuinka paljon me valitsemme tehdä töitä ja kuinka paljon valitsemme viettää vapaa-aikaa ja tehdä mielekkäitä asioita. Tosi usein, ja varsinkin väsyneenä, valintojen tekeminen arjessa on haastavaa - etenkin, jos minkäänlaista suunnitelmaa ei ole tehty. On aika helvetin hankala yrittää johtaa itseään, jos ei tiedä mihin on menossa.

Askeleet kohti parempaa hyvinvointia

  1. Pysähdy

Ensimmäinen askel oman tilanteen kohentamiseksi on ottaa aikaa ja tilaa itselle. Pysähtyä ja kuulostella mitä itselle kuuluu just nyt. Mitä sinä tarvitset? Miltä työskentely tuntuu? Miltä oma arki tuntuu? Sinä tiedät oman tilanteesi paremmin kuin kukaan ja jollei epämääräisiä tunteita sanoita konkreettisiksi, ratkaistaviksi ongelmiksi, muutosta ei voi tapahtua.

  1. Tiedosta

Tiedosta omat tarpeet ja arvot ja kuinka hyvin ne tällä hetkellä omassa elämässä ja työssä toteutuvat. On mahdoton muuttaa stä, mistä ei ole tietoinen.

  1. Toimi askel kerrallaan

Oman hyvinvoinnin eteen tehtyjen tekojen ei tarvitse aina olla isoja, mutta niiden pitää toistua säännöllisesti. Pienistäkin asioista on hyötyä ja kokonaiskuvassa niillä voi olla isokin merkitys. Hyvinvoinnistakin voi tulla suorittamista, joten myös tässä asiassa armollisuus on avainasemassa.

Mentoroinnista apua bisnekseen ja hyvinvointiin

Mentorointiohjelmani ensimmäinen osio on pyhitetty nimenomaan kestävän perustan rakentamiselle. Hyvinvointiin liittyvien asioiden lisäksi kirkastetaan sitä, mitä kohti oikeasti haluat mennä ja minkälaiset uskomukset estää sinua tällä hetkellä etenemästä.

Toisessa vaiheessa käydään läpi sinun luovat supervoimat ja tapa tehdä töitä. Sen lisäksi kirkastetaan se millaisten tyyppien kanssa haluat mieluiten työskennellä.

Kolmannessa osiossa keskitytään liiketoiminnan kehittämiseen ja ydintoiminnan kirkastamiseen, jotta duuni on paitsi kestävää ja kannattavaa, mutta myös hauskaa.

Ohjelman kesto on kolme kuukautta, koska en usko siihen, että kestävää muutosta voisi tehdä viikonlopun aikana. Minun rooli on olla tukijana ja eteenpäin tuuppaajana ja olen tavoitettavissa ohjelman joka viikko.

Jos haluat jutella tämänhetkisistä haasteistasi, voit laittaa DM Instassa @luovabisnesmentori

Next
Next

Taiteilija vai toimari?